Blog

PANDEMİ DÖNEMİNDE BİLGİ KİRLİLİĞİ

Pandemi Döneminde Bilgi Kirliliği-Doğru Bilgiye Ulaşmak

Çin’in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve Türkiye dahil 120’den fazla ülkeye yayıldı. Hiç beklemediğimiz bir anda bilim kurgu filminin içinde gibiyiz. Bu filmin içine ilk girdiğimizde çoğumuz durumu önce yadsıdık. Daha sonra öfkelendik, neden başımıza bu geldi diye düşündük. Devamında depresif hissettik, hastalanacağımızı düşünüp zihnimizde türlü türlü senaryolar kurguladık. Şimdilerde ise kabul sürecindeyiz, duruma uyum sağlamak için yeni yollar arıyor, keşifler yapıyoruz. En sonunda keşiflerimiz de bitecek ve Covid-19’lu hayatımıza adapte olacağız. Sosyal medya da, uyum sağlama ve dahil olma sürecimizde canlı bir varlık niteliğinde hayatımızın tam merkezinde yer alıyor. Sosyal medya hayatımızın tam ortasında ailelerimizin önüne geçti haberleri oradan takip ediyor, ölü sayılarına oradan bakıyoruz. Sosyal medya bir çok bilgiyi bize ulaştırmakta bu bilgilerin bir kısmı doğru olmakla birlikte bir kısmı ise kafalarımızı karıştırmakta. Elbette ki bize çok yararlı bilgilerde sunuyor. Önemli olan sosyal medyayı nasıl kullandığımızda …

Sosyal Medya Kullanımına Dikkat!

Sosyal medya uzmanı Deniz Unay, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde evde geçirilen zamanın teknoloji kullanımını da etkilediğini belirterek, “İnsanların pandemiden önce günlük ortalama kullanımları 4 saat civarındaydı ama şu an yaklaşık 8 saatin üzerinde sosyal medya ve teknoloji bağımlılığı ile iç içe yaşıyoruz.” dedi.Bu arada öylesine hayatımızı kolaylaştırıyor ki bağımlı olmamak mümkün değil. Zoom üzerinden toplantı yapabilmek, arkadaşlarımızla sohbet edebilmek hatta dedikodu yapmak bile mümkün. Bu kadar hayatımızın içine giren bir aracı yok sayabilmek mümkün değil.

Peki Nelere Dİkkat Edelim?

  1. Öncelikle doğru bilgi alacağımız siteleri takip edelim Doğruluğu teyit edilmemiş olumsuz haberlere maruz kalmak endişeyi arttırır.”

T.C.Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler birliği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar derneği, Türk Psikolojik danışma ve Rehberlik Derneği linkleri doğru bilgi almak için uygundur.

  • Günümüzü planlarken kaç saat sosyal medya da kalıyoruz akıllı telefonlarımız bunu gösteriyor. Süreye dikkat edelim.
  • İletişim aracı olarak sadece sosyal medyayı kullanmak yerine ailemizle konuşalım, corona bize aile olma , evde paylaşım yapma fırsatını sundu.
  • Olumsuz haberler yerine motivasyonumuzu artıracak filimler, vb izleyelim
  • Elbette günlük haberleri izleyeceğiz sağlık bakanımız her akşam belli bir saatte TV da bilgi veriyor. Bunun gibi belirli saatleri belirleyin.
  • Paylaşımlarınızın etkisinin farkına varın! Unutmayın doğru olmayan paylaşımlar kişilerin umutsuzluğunu artırabilir. Umutsuzluğun artması bağışıklık sistemini çökerteceği için virüsle savaşta zorlanabilir.
Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı